КАКО ТУРЦИ У МИРИ ЛИКИЈСКОЈ ЖИВЕ ОД СВЕТОГ НИКОЛЕ

            
           








Кад сам пре неколико година летовао у Турској, од понуђених факултативних излета, определио сам се за посету Мири Ликијској[1], родном месту светог Николе. Свети  Никола је наша породична слава па сам хтео да видим и цркву посвећену њему и крипту у којој је лежао све док га Италијани 1087. нису преселили у Бари.
            Оно што смо тамо видели пријатно нас је изненадило. Црква је веома очувана и ограђена а у то време су и конзерватори радили на једном њеном  делу. Посете су веома педантно организоване. Министарство туризма Републике Турске је преузело бригу о свему. Као и свуда у свету, улаз у светињу се наплаћивао, али то је било нешто симболично.  Сви су желели да виде мермерну крипту, да је додтакну и фотографишу. На великом паркингу приметио сам да има много Руса, Румуна, Бугара али и другог  православног света. Ту, близу паркинга, били су ресторани где се ручавало, пошто су сви ти излети подразумевали и ручак. И веровали смо да се прича ту и завршава, али после тога уследила је посета граду који је величине једног  Аранђеловца. Цео град је био у знаку Светог Николе. Највише од свега у граду је било продавница икона са ликом светог Николе. Замислите, Турци продају иконе православног светитеља! И живе од светог Николе! Па то заиста нико није веровао а само неколико стотина метара даље од цркве беше џамија са које се оглашавао хоџа својом неразумљивом молитвом.
            Морам да признам да су ми у том тренутке искрсле слике рушења српских манастира на Косову и то на један крајње дивљачки начин али су ми искрсле  и слике из оног Босанског рата где смо се и сами прославили рушењем Бањалучке Ферхадије и чувеног каменог моста у Мостару.  Безумље рата, шта друго рећи. А да беше памети Бањалучани су данас могли наплаћивати улаз у Ферхадију. Уз то себи су пуцали у ногу јер су морали да је граде , као и Хрвати онај мост. Е, па немојте више ружно говорити о Турцима – од њих се много тога може научити.
           
           



[1] Заправо свети никола је рођен у оближњем гарду
Патари а у Мири је изабран за патријарха.

Коментари

Популарни постови са овог блога

СИГНАЛИЗАМ И НАДРЕАЛИЗАМ

БРУТАЛНО НОВИНАРСТВО

СТИХОКЛЕПЦИ