ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉИ

ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉИ


            Повећање броја „државних непријатеља“ у појединим земљама „традиционалне демократије“ поуздани је знак да су тамошње владајуће структуре направиле неку озбиљну свињарију. Али ако се број државних непријатеља умножио и далеко изван граница тих земаља , онда је свакако реч  о свињарији планетарних размера. Уопштено речено кадгод су се криминални државни интереси сударали са моралним начелима и људским правима дежурни кривци бивали су баш они,   „државни непријатељи“.
            Историја нас учи да параноично зазирање од тзв. државних непријатеља није изум овог века. Било је тога и у прошлости у различитим режимима. Тај општи назив државни непријатељ, од случаја до случаја, имао је и разне синониме као што су шпијун, страни плаћеник , домаћи издајник, пета колона, унутрашњи и спољни непријатељ итд.
            Данас нам се чини да по броју државних непријатеља свих боја у свету предњаче Сједињене Америчке Државе. Под флоскулом угрожавање интереса и безбедности грађана Америке регрутован је велики број државних непријатеља. Ето, рецимо,  Мартин Лутер Кинг би се могао сврстати у тзв. унутрашње непријатеље, Фидел Кастро и покојни Уго Чавес у непријатеље из комшилука (дакле спољне) , а млађани Ким Џонг Ил и рахметли Бин Ладен, Садам Хусеин и Моамер Гадафи у  непријатеље из (осталог) белог света. Од свих ових живи су још Фидел  и Ким Џонг Ил.  Грађани САД , су надамо се сада срећни и безбедни: Кастро је  билизу, али сувише стар, а Ким Џонг је млад, али сувише далеко . Но, ипак, и данас нешто квари срећу грађана ове многољудне државе. Реч је о несташлуцима Џулијана Ансанжа и Едварда Сноудена који нису истину о козјим ушима цара Тројана рекли једној обично ископаној рупи, већ су то телалили по народу и где треба и где не треба. Њихова ситуација је данас таква да нас неодољиво подсећа на ону сцену из цртаног филма где Том вреба Џерија и обећава му фер игру и слободан пролаз , али Џери закључује да је рупа од рупе прилично далеко. Тако су и Том и Џери у некој врсти ропства: овај јер не сме да остави рупу, а онај други не сме да претрчи од рупе до рупе. И што но рече један самоуки песник : Није важно ко је бржи , већ ко издржи. А два државна непријатеља на два краја света у својим „рупама“ шта год да ураде кајаће се. Неки невидљиви главосек  у лику једне велике и моћне државне силе их чека. А сила као сила, куне се на правду и суд , али на очима нема повез, а у рукама не држи теразије, већ велику батину или сатару.  Не види се , не виде је ни Сноуден ни Ансанж, као што је није видео ни Мартин Лутер Кинг који је поверовао у овоземаљску правду и људску једнакост.  Е, па ако им ово није за наук, нека изађу. А грађани ове велике државе су већ уверени да су баш они државни непријатељи број један , да су криви за суноврат њихове економије и светског угледа, али да ће им , упркос свему, бити праведно суђено. (Тако је то у земљама проверене демократије!) Ипак , ако они поверују у све то, може им се једино десити да их на путу  до суднице сачека онај момак Џек Руби који је својевремено сачекао несрећног Ли Освалда. А до тада  остаје им једино да поверују да ће (због свег посла који су обавили на ползу народа света , штагод то значило ) постати глави јунаци дугачких фељтона или нерешени случајеви у аналима судства. До њихове  одлуке наставиће се прастара игра звери и хајкача или игра ловца на чеки. Да, превидели смо један међучин или паузу, а то је оно кад ће на оку амерских крстарећих ракета бити сиријски председник , Асад , њихов новопрокламовани  државни непријатељ. Можда ће у том метежу моћи да претрче оно растојање од рупе до рупе. Можда...

            

Коментари

Популарни постови са овог блога

СИГНАЛИЗАМ И НАДРЕАЛИЗАМ

БРУТАЛНО НОВИНАРСТВО

СТИХОКЛЕПЦИ