КОМУЊАРОЛОШКА ФУЊАРОЛОГИЈА (Дисциплина стара пола века)










           










Објавише новине како се локална телевизија у Брусу изненадно угасила кад је извесна госпођа требало да сведочи о швалерском мобингу извесног Јутке, тамошњег председника општине. Разумљиво, има код  Гогоља а и код Нушића у Суњивом лицу она сцена кад треба да се прочита писмо у којем се описује како изгледају и шта раде  тамошњи државни службеници. Да, није згодно слушати јавно о вашој свињарији и „прљавом вешу“ који је вашом заслугом постао прљав.
            Можда ће се неко запитати кад прочита овај наслов зашто баш КОМУЊАРОЛОШКА ФУЊАРОЛОГИЈА? Па ,ево, да појасним : реч фуњара долази из турског језика и означава човека покварења, ништарију. Комуњара долази од комуниста Човек који заступа комунистичку идеологију). Али каква је разлика између речи КОМУНИСТА и КОМУЊАРА. Мени се чини да комуниста не треба да за собом вуче реп пејоратива. То је једно политичко, идеолошко уверење које се, између осталог, заснива на идеји социјалне правде и једнакости. Али, нажалост, и ова идеја је временом изиграна као имноге пре ње. Тако народ уводи нову, пејоративну реч КОМУЊАРА. То је  само формални комуниста а, у сушттини је малограђанин, себични грабежљивац и покварењак, таман толико као и фуњара.
            И да се разумемо, овај Јутка који је желео само жене да „љупка“( тако је једна од више уцењених жена рекла) само је један у мору Јутки. И што је провинција дубља и чаршија мања, то су локални моћници већи и то се до правде теже долази. Те провинцијске фуњаре  непогрешивим њухом препознају оне партије и странке које ће бити спремне  да лако пређу преко њихових свињарија. Слушао сам тог човек (да му не одузмемо ову одредницу ипак) како је новинарки одговарао на питања о бесправно изграђеном хотелу на Копаонику. Тиха туга! Пренемагање, изненађење, блефирање нису баш праве речи да објасне понашање тог човека од пластелина пред камерама. Ма ни сам себи он не верује у оно што прича, а прича пред милионским аудиторијумом. И што рече једном Добрица Ћосић, ако твој председник лаже, онда је и твоје право, исто тако, да и сам лажеш.  Ако он краде, зашто ти не би крадуцкао. Јер, шта је твоја крађа спрам његове. Ако твој председник има лажну диплому, зашто ти то право не би приуштио себи?!  А још ако ти је председник весељак који воли да попије, запева и заигра па и баци око на присутне снаше, што би ти ту лепоту себи ускратио. Живот кратко траје.
            Комуњаролошка Фуњарологија код нас траје од тзв. ослобођења до данас. Дисциплина се богатила, повећавао се каталог прљавштина и марифетлука које су некад биле уперене против жена а некад и против мушкараца. Кад су, рецимо, комуњаре хтеле да се неког отарасе, на пример, оне су користиле помоћ оданих другарица. (Ето, примера да ни жене нису увек безгрешне). Ево примера. Тај маркирани друг ради у некаквој канцеларији, у госте му долази та поверљива другарица. Чим затвори врата она врисне. Настаје узбуна а онда се утврђује да је то био покушај силовања. Друг је устрељен без зрна барута. Комуњаролошка фуњарологија је теорију остварила у пракси. И тако, са појавом нових људи долазе и нове идеје.  Последње дешавање назовимо јуткизам или јуткински фуњаризам , можда и другачије – суштина је иста.

Коментари

Популарни постови са овог блога

СИГНАЛИЗАМ И НАДРЕАЛИЗАМ

БРУТАЛНО НОВИНАРСТВО

СТИХОКЛЕПЦИ