ЗАШТО ПРИСТАЈЕМО НА ПОДВАЛЕ'?












           










Скорашње обележавање завршетка Првог светског рата у Паризу (изузимајући церемолнијалне бламаже и намештаљке) прошло је у знаку неких неприметних подвала друге врсте. Наиме, приликом сусрете немачке канцеларке и француског председника речено је да су се они састали у оном чувеном вагону где је потписано ПРИМИРЈЕ. Чињенички посматрано (назовимо ствари правим именом) они су се састали у вагону у коме је тадашња Немачка са савезницима потписала КАПИТУЛАЦИЈУ. Очигледно је неко смислио овај еуфемизам да не увреди садашњег савезника коме су порасла крила и ојачала моћ. Исто тако већ можда десетак година у оптицају је другачији назив за Први светски рат. Уместо овог назива појавио се у медијима нарочито назив ВЕЛИКИ РАТ.  Обичном логиком, уз мало аналитике то би значило да је Други светски рат био мали рат а овај ВЕЛИКИ. Зашто? Коме је то потребно?  Јасно је да су велики политички маркетиншки магови желели да преусмере пажњу са једног рата на други а, оба је изазвала ондашња Немачка, плус-минус. Опет ће се неко питати зашто. Па зато што су фашистички злочини у Другом рату са свим конц. логорима и офанзивама били само немачки и што је други рат сувише њихов и сувише тежак. Дакле, ето, онај рат је велики а други се може сматрати и мањим. И наши политичари и новинари то без размишљања прихватају а иста терминологија једнако улази у уџбенике. Па зашто онда замерити обичном човеку што то углас понавља за њима.
            Друго, из некаквих чудних политичких обзира Косово и Метохија (некадашњи назив Космет) се назива неким сасвим немуштим именима. Док је за Шиптаре то Република Косово, за нас је Приштина, а уствари то је окупирана територија и ништа друго. За нас постоји административна линија а за Шиптаре граница. Елем, ако би нешто било окупирана територија, онда би назив за границу био вероватно другачији. У исто време, као ђаво од крста бежимо од назива Санџак и он је за Србију Рашка област. У народу овој нови назив се не прима. Народ не зна да калкулише, али зна да размишља. Неће нама нико узети Санџак због имена; било је у Србији још санџака. ( Ни Косово нису отели због имена.) У тзв. Санџаку постоји друга мука која је на држави да је реши, но то је нека друга прича. Шиптари су такође увели назив Прешевска долина с јасном намером да свету кажу да је то прешевска целина. И мало по мало и наши новинари то каткад назову Прешевска долина. А како смо ми назвали ону српску целину од Јариња до Митровице. Никако! Понекад га назовемо Север Косова, али то није назив и, ако Трамп не зна шта је Балкан а шта Балтик, ко ће тој неукој политичкој елити Европе уденути у уво да је то део искључиво насељен Србима. Хајде назовимо и ми то именом Ибарска долина, што уствари и јесте или им мало подвалимо па измислимо назив Српска долина јоргована.
            БЈР Македонци су покушали да подвале Грцима и да им украду име Македонија. И аеродром су назвали Александар Велики а пре би могао бити Аце Големов. За разлику од нас Грци су тврд орах из свих бусија бране своју Македонију. Не пристају ни на какве еуфемизме, што ће рећи подвале. Дакле, било би добро кад би наши политичари и сви који јавну реч „узимају у уста“ да поразмисле зашто је нешто променило име и коме то иде на корист а коме на штету.

                                                                                  

Коментари

Популарни постови са овог блога

СИГНАЛИЗАМ И НАДРЕАЛИЗАМ

БРУТАЛНО НОВИНАРСТВО

СТИХОКЛЕПЦИ